BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Naslovna / Vesti / Unapređenje vodovodne infrastrukture uvođenjem SCADA sistema
scada foto

Unapređenje vodovodne infrastrukture uvođenjem SCADA sistema

SCADA sistem je softver za merenje, praćenje i kontrolu podataka o potrošačima, proizvodnji i distribuciji vode. U pitanju je nadzorno upravljački informacioni sistem kroz koji se vrši monitoring i akvizacija podataka.

Sačinjen je od sledećih elemenata:

  • Hidrostatičke sonde sa senzorima kojom se mere fizičke karakteristike (u ovom slučaju nivo vode u rezervoarima) koje se pretvaraju u električne signale (oblik koji je čitljiv udaljenim stanicama);
  • Izvršnih organa koji su zaduženi za odgovarajuće korekcije i upravljačke akcije;
  • Udaljenih stanica – nezavisnih mikroprocesora koji obezbeđuju komunikaciju između merne opreme, izvršnih organa i centralne stanice. PLC su specijalizovani računari koji omogućavaju kontrolu aktiviranja nekog uređaja, s tim što prikupljaju i prosleđuju podatke o stanju sistema, uz eventualne poruke i alarme;
  • Centralne stanice, opremljene računarom preko koga se realizuje nadzor i upravljanje procesom. Služi za nadzor statusa procesne opreme i aktivaciju alarmnog sistema.

SCADA sistemi imaju primenu u različitim oblastima, gde je potrebno nadgledati i upravljati ogromnom skupinom procesa, a samim tim, veoma je značajan i u oblasti vodoprivrede.

Javno komunalno preduzeće „Hammeum“ Prokuplje je izvršilo implementaciju opisanog softvera i sada se putem njega prati nivo vode u rezervoarima „Trafo“, „Hisar“ i „Garić“. Naime, preko određene aplikacije omogućen je dinamički prikaz svih relavantnih parametara, tako da se na dnevnom nivou realizuje praćenje putem tabelarnih i grafičkih prikaza.

Novouvedeni sistem se brzo pokazao veoma efikasnim. Preuzeo je funkciju nadgledanja velikog broja parametara i na taj način doprineto je bržem i efektivnijem sistemu upravljanja i kontrole nivoa vode u rezervoarima. Prikaz svih dešavanja je dat u vrlo prihvatljivom obliku, uz velike kapacitete za prijem i čuvanje informacija. Uz to, benefit je brzo i sveobuhvatno formiranje izveštaja u naznačenim vremenskim intervalima, koji su od značaja za donošenje odluka i planiranje aktivnosti i sredstava.

U nekom narednom periodu, u planu je i implementacija softvera za kontrolu merenja protoka na ulazu, u rezervoarima i određenim kritičnim tačkama u gradu. Cilj je unapređenje sistema vodovodne infrastrukture u svim krajevima grada Prokuplja.

Preporučujemo

Prekidi vodosnabdevanja zbog radova na vodovodnoj mreži

U nedelju 10.02.2019. godine u periodu od 08.00 h do 13.00 h zbog zamene ventila ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *